mandag den 28. marts 2016

The Burger Shack

Der er i den seneste tid åbnet en række nye burgerbarer i Århus, efter at "Byens Burger" nærmest har haft monopol på salg af gode Burgere i et årti, i smilets by, og jeg har besøgt en af de "nye drenge i klassen", nemlig  "The Burger Shack" i Frederiksgade.



Jeg var spændt
Jeg har tidligere på året, været på en af de andre nye steder i byen, som har burgere som hovedattraktion, hvilket var uden det helt store held, og derfor var jeg meget spændt da jeg besøgte "The Burger Shack" en lørdag eftermiddag i marts, for at se hvad de kunne byde på.
Jeg blev mødt af en smilende mand i skovmandskjorte, som stod bag kassen, ved den hyggelige disk, som var beklædt med træ, ligesom stedets øvrige vægge også var det. Der hang hyggelige lamper på de træbeklædte vægge, og forsøget om at ramme stemningen i en træhytte, var lykkedes med overvejende succes. Jeg bestilte to menuer "to-go" som inkluderer en burger, en pose pommes frites og en dåsesodavand. Et punkt hvor "The Burger Shack" skiller sig ud, er ved udvalget af deres dåsesodavand, hvor man udover de almindelige varianter fra "The Coca Cola Company", også kan vælge "Root Beer" og "Dr. Peber" - God stil!

Da jeg placerer min ordre hos den venlige mand, spørger han om jeg skal have ost og bacon i burgeren? Dette er et spørgsmål som jeg til dato aldrig har svaret nej til, for selvfølgelig skal der ost og bacon i burgeren!! Jeg tilkøber også en omgang ekstra dyppelse til fritterne, som består af kryddermayo, til 5 kr, hvilket senere viser sig at være godt givet ud. Jeg bliver oplyst om at der ca. går 10 minutter før min ordre er klar, så efter at have betalt maden, går jeg udenfor i det skønne vejr og venter. Indretningen hos "The Burger Shack" byder på 10-12 siddepladser, alt afhængigt af størrelsen på de spisende gæster, og der sidder denne lørdag 4 gæster i den lille lille biks, (da jeg bestiller er der 4 gæster, men 6 gæster da jeg henter maden, hvilket må siges at være godkendt, da de kun havde haft åbnet i 30 minutter den pågældende dag)  og dette gør faktisk, at jeg hellere vil vente udenfor, da stedet er meget småt, og lige lovligt intimt for min smag.

Dagens eneste fejl
Jeg går ind igen efter de aftalte 10 minutter, og der går yderligere et par minutter før maden er færdig. Her sker så besøgets eneste fejl, som består i at manden i den sort/røde skovmandskjorte havde glemt at jeg skulle have maden med hjem, og den skulle derfor pakkes fra de fine serveringskurve, ned i en pose. Jeg får udleveret posen, men da jeg ikke havde set dem pakke mine sodavand ned i posen efterspørger jeg dem, hvilket viste sig at være en god ide da de havde glemt alt om dem, samt den potion ekstra mayo jeg havde købt. Dette må siges at være "vigtig viden - nummer 1" i kunsten at bestille take away mad: Man skal altid skal spørge om alt er pakket inden man går fra stedet, da det er satans bittert at komme hjem uden enkelte elementer af den bestilte og betalte mad. Den venlige mand beklager episoden, og fortæller at det er hans første dag ved kassen, da han plejer at stå ved grillen, men nu hvor jeg har fået det hele med, er der ingen skade sket, og jeg håber bare at han blev mere fortrolig med opgaven i løbet af dagen. Jeg går glad ud på Frederiksgade med min brune papirspose og skynder mig hen til bilen, for at komme hjem med den lune mad. Jeg bliver desværre forsinket på min hjemtur, så der går faktisk hele 40 minutter fra jeg forlader "The  Burger Shack", til jeg sætter tænderne i maden, hvilket er meget lang tid, når der er tale om burgere og pommes frites.

Sprøde Fritter!
Jeg havde forventet at fritterne ville være bløde som våd bølgepap, hvilket jeg tidligere har oplevet fra "The  Burger Shack´s" konkurrent, men jeg kom hjem til sprøde og velsmagende pommes frites, hvilket overraskede mig meget positivt. De var krydret med salt, timian og de smagte dejligt samtidig med, at de som nævnt stadig var sprøde!! 1-0 til "The Burger Shack"!  Den ekstra kryddermayo smagte lige lovlig meget af hvidløg, men udover det, var den særdeles fin.

The Burger
Selve burgeren var vel proportioneret med en fin bolle(som godt kunne være en brioche), en lækker grillet bøf med let røgsmag, en smule tomat, agurk, syltet agurk samt et salatblad og alt i alt var den rigtig lækker! "The Burger Shack" har fået fremstillet et stempel som brænder stedets logo ned i bollen, hvilket er en fin gimmick, og samtidig tilfører lidt mere ristet smag til den lyse, letristede bolle. Jeg syntes tit at man oplever at der er for meget kød i en burger, så den bliver tør, men her var der en fin fordeling, og den var stadig saftig. Bacon og ost gjorde sit til at den var rigtig lækker og på trods af den lange transporttid, var det en fryd for ganen.

Bedømmelse
Jeg var meget tilfreds med besøget og prisen på 185 kr. for to menuer, er meget rimelig. (85 kr. for cheeseburger menu, 5 kr. for bacon og 5 kr. for ekstra kryddermayo)
Skal man have sig en burger i Århus, kan jeg på det varmeste anbefale Burger Shack, og jeg ser allerede nu frem til mit næste møde med skovhytten i Frederiksgade!

fredag den 18. marts 2016

"Åh nej, ikke igen"


... fristes man til at tænke, når endnu en Nordjysk restaurant "falder igennem" hos en af de større anmeldere, som I dette tilfælde da Restaurant Bühlmann fik en barsk anmeldelse i Politiken d.3/3-16. Læs hele anmeldelsen hér. Restauranten var ellers i de lokale medier blevet spået til at være et af Aalborgs nye stjerneskud, og er såmænd også en rigtig god restaurant - men niveauet i Aalborg er desværre bare ikke højt nok til stjerner fra Michelin, hvis man spørger mig. Det vender jeg tilbage til - først en lille Michelin detour. 

Måske kommer den berømte runde mand til Nordjylland i 2017,
men i 2016 blev det kun til anbefalinger fra ham, og altså ingen stjerner.


Michelinhysteri i provinsen
Der har i de sidste par måneders tid været rigtig meget snak om uddeling af Michelinstjerner til restauranter i provinsen, og også i det nordjyske har diverse medier skrevet side op og side ned, omkring hvilke restauranter, der burde have været tildelt mindst én stjerne. Der har været nævnt en del som bejlere til den eftertragtede stjerne: Vendia, Villa Vest, Restaurant Bühlmann, Mortens Kro og ikke mindst Ruths Hotel som undertegnede havde regnet med ville blive bestjernet, men som måtte nøjes med en anbefaling fra Guiden. Morten Kok Nielsen fra Mortens Kro udtalte efterfølgende til Nordjyske, at han var glad for at Michelin var begyndt at tage til Vordingborg, Bornholm og Henne for at uddele stjerner til henholdsvis Hotel Frederiksminde, Kadeau og Henne Kirkeby Kro, da de så muligvis vil komme til Nordjylland inden for en overskuelig fremtid. Læs hele artiklen hér. Han udtalte samtidig at han godt kunne forstå, at de ikke kunne dække hele Danmark i denne omgang, da der er grænser for hvor mange steder de kan prøvespise, samt at det var én af grundene til at der ikke blev uddelt stjerne i det nordjyske i år. Dér må jeg altså erklære mig direkte uenig, da jeg er sikker på at hvis Michelin havde fået tip fra deres danske samarbejdspartnere, om at der var en restaurant i Nordjylland, der var en stjerne værdig, så kørte de gerne derop for at teste den på egen krop. Det er min klare overbevisning at der simpelthen ikke er nogen steder i Nordjylland, der har hvad der skal til, og som dermed kan udmærke sig med at være "En særlig god restaurant i sin klasse", som ordlyden er, til de restauranter der er belønnet med én stjerne i dækproducentens guide.

Ét af de problemer som mange Aalborggensiske restauranter har er, at de ikke kan få den ønskede arbejdskraft på gulvet i restauranten - eller at de ikke er villige til at betale det som det nu engang koster, at have en udlært tjener ansat. Efter min opfattelse er der for mange restauranter med store ambitioner, der ansætter studerende til at varetage de opgaver, der ligger på gulvet. Og uanset hvor søde, venlige, pæne og dygtige de så end er, så er det ikke fair at forvente det samme af dem, som man gør af en person, der har taget uddannelse på de 3 år og 9 måneder, som en tjeneruddannelse immervæk tager. For at komme helt op i eliten, er det ikke nok at have et fremragende køkken, hvis ikke maden, og vinen kan blive leveret med den fornødne kærlighed og ønskede fortælling, der nu engang hører sig til. Jeg er med på, at Politikens anmelder måske er lige hård nok ved Bühlmann, og særligt deres dessertservering, men tjenerne skal simpelthen kunne kende forskel på vinterkål og fermenteret spidskål fra i sommers. Så hvis der er nogen, der spørger mig til råds i forhold til at komme tættere på stjernerne i næste års guide, så vil jeg sige at de skal sørge for at alle de personer, der kommer i nærheden af gæsterne har et svendebrev i hånden, da man dermed kommer tættest muligt på en garant for god service. 

For mange retter forpester maden
Samtidig vil jeg råde køkkencheferne og restauratørerne til ikke at hoppe med på bølgen, hvad angår antallet af retter, der serveres. På Bühlmann serveres retter som ikke virker helt gennemtænkte og afprøvede og dette sker desværre også på mange andre restauranter, hvor der nærmest er gået potensforlænger i at lave den menu, der har flest serveringer på. Antallet af retter, har mig bekendt, aldrig været kendetegnende med kvalitet, og det må altså også være svært at opretholde et stjernehøjt niveau på samtlige 25-30 serveringer, så for min skyld må nogle restauranter gerne skære lidt på mængden af retter, hvis de retter, der serveres til gengæld har samme høje niveau og skaber en rød tråd hele aftenen igennem.

Dette skal ikke opfattes som et surt opstød fra en gammel mand, men lidt konstruktiv kritik, som kan være med til at øge chancerne for nordjyske Michelinstjerner i fremtiden.