lørdag den 19. september 2015

Grundlag for mine anmeldelser:

Jeg har, som nævnt i indledningen, bevæget mig i restaurations branchen siden jeg startede i kokkelære i 1999, og har løbende fået større indsigt i branchens udvikling. Jeg har selv læst et utal af anmeldelser både i "Aarhus Stifttidende", "Nordjyske" "Jyllandsposten", "Børsen", "Smag og Behag", "gastro" m.fl. og jeg har selv spist på en del, mere eller mindre, omtalte steder. 

Min bedste oplevelse har været "Minibar" i Washington hvor vi fik 32 serveringer på den moleculær gastronomiske restaurant, som er ejet af José Andrés. Det var en vanvittig fed oplevelse, hvor vi igennem 3,5 timer blev underholdt på fornemmeste vis, med en masse spændende mad og dejlige vine. Michellin guiden kommer kun til tre amerikanske byer, New York, Chicago og San Francisco, så der bliver ikke drysset stjerner ud over restauranter fra Washington, selvom niveauet var utroligt højt. Vi sad ved høje barborde, som man også gør det på Rasmus Muncks nyåbnede "Alchemist", og kunne følge med i kokkenes arbejde, på alle nærmeste hold, hvilket ses nedenfor.

Maden på Minibar blev anrettet
lige foran gæsterne, forår 2013.
Æblemarengs med bacon is fra Minibar, Forår 2013.


Lige derunder må besøget på "Frederikshøj Kro" komme, da det virkelig også var en formidabel oplevelse, med vidunderlig mad og fantastisk service. Jeg var der ca. 4 måneder inden de blev belønnet med deres længe ventede stjerne i Guide Michellin, og jeg vil da også gå så langt til at sige at det var fortjent. Når det så er sagt, så har jeg til gengæld svært ved at se logikken i, at de kun fik 1 stjerne, når der er to øvrige restauranter i Århus der også bliver bestjernet med samme antal, da jeg ikke mener at de kan være på samme høje niveau, men nu er det jo heldigvis heller ikke mig der uddeler stjernerne. 

Rødgrød med fløde fra Frederikshøj Kro, vinter 2014.



Stedet med den flotteste udsigt må helt klart være den 1-stjernede "The River Café" i Brooklyn som ligger ved siden af Brooklyn Bridge og dermed har udsigt over Manhatten skyline fra restauranten.

Udsigten fra The River Café, forår 2012.

Der udover har jeg besøgt Michelin restauranter i New York, Berlin og København, og har planer om mange flere besøg i fremtiden. Mine besøg kommer ikke så hyppigt som de har gjort, da jeg har en søn på snart to år, og har et barn mere på vej til februar 2016, med min skønne kæreste. Derfor skal i væbne jer med tålmodighed da der ikke vil blive opdateret på ugentlig basis, men jeg skal nok gøre opmærksom på mine nye anmeldelser på Facebook og Instagram. 



Herunder er lavet en liste over nogle af de steder jeg allerede har besøgt, så i kan se hvad der skal til for at få 6, 5, 4 og 3 stjerner. (Klik på dem og bliv ført til deres websites)



Jeg bedømmer ud fra, at 6 stjerner er absolut topniveau og vil have totaloplevelsen for øje, hvor både mad, vin, service, betjening, setting mm. går op i en højere enhed. Hvis jeg går på cafe og vælger at skrive om det, vil der naturligvis blive taget højde for det, så de ikke bliver bedømt på samme kriterier som gourmet stederne da pris og kvalitet hænger sammen. Nogle aviser kunne godt lære lidt af dette, da der hersker lidt forvirring omkring bedømmelses kriterierne for restaurant, cafe og buffetrestaurant, da jeg ikke mener at de skal bedømmes på lige vilkår, fordi de henvender sig til hvidt forskellige publikummer, og har hvidt forskellige prisniveauer. 

tirsdag den 8. september 2015

Umami d. 15/8-15

Umami d. 15/8-2015:
Besøget på Restaurant Umami, i Store Kongens Gade i København K, starter allerede så småt om eftermiddagen, da jeg modtager en bekræftelses besked fra dem, via telefonen, som jo er standard, og en rigtig god idé, hvis man nu skulle have glemt tidspunktet eller lignende. Der må have været særligt travlt netop denne lørdag, og efterspørgslen efter borde må have været stor, eftersom de ringede til mig, for at bekræfte vores aftale, for at undgå at få tomme borde, via eventuelle no-show gæster. Hvis de er så bange for at blive brændt af, af jeres gæster, vil jeg nu nok vælge at tage et mindre gebyr i forbindelse med bordreservationen, i stedet for at kime folk ned, få timer inden de skal komme.
 


Disse skilte pryder indgangen på Umami




Ankomsten til Umami
 Vi ankommer til restauranten til den aftalte tid, da vi nu på ingen måde er i tvivl om hvornår vi skulle være der, og bliver mødt af en smilende værtinde, som tager imod vores overtøj, og spørger om vi vil nyde en cocktail i baren, eller om vi vil ledsages direkte til vores bord. Vi takker ja til en lille tur i cocktailbaren, hvilket var en fin start på aftenen. Min gravide medspiser bestilte en syrlig cocktail, og fik en frisk drink med nogle søde elementer fra mangojuice, mynte, mm. Min cocktail er baseret på Gin, med hyldeblomstsirup, agurkejuice og frisk mynte, og smager glimrende af de 3 elementer, hvor ginen for lov til at dominere lige tilpas; ikke for meget men heller ikke for lidt.
   Efter vores cocktail bliver vi ført til vores bord, via en trappe henover baren, en lang gang hen forbi køkkenet og ind i den flotte og metropole restaurant som emmer af storby. Loungemusikken lyder ud over restauranten, billederne på væggen passer fint til stilen, og man er ikke i tvivl om at de har tænkt meget over indretningen og de har gjort det godt! Der er mange tomme borde i restauranten, så vi er åbenbart tidligt på den, i forhold til de øvrige gæster på denne lørdag aften, men restauranten bliver fyldt i løbet af en times tid, så det var begrundet at de ringede til mig, for at forsikre sig om vores fremmøde. Vi bliver mødt af en venlig tjener som forklarer os om aftenens menu-muligheder, hvilket vi allerede har bestemt os på hjemmefra. Vi vælger deres ”Omakase” menu, hvor vi får 6 retter som de sammensætter, undertegnede vælger vinmenu, og medspiseren beder om drikkevarer uden alkohol, hvor de finder hvad der passer bedst til de enkelte retter. Vi bliver spurgt om vi vil opgradere menuen, så vi får kød fra Japansk kobekvæg, i stedet for det i forvejen planlagte oksekød, hvilket vi naturligvis siger ja tak til.

Kammusling fra himmelen  
   Aftenens første servering blev hældt i glasset, og var en spansk riesling, fra 2014, som var utrolig præcis i sit udtryk, og den unge alder gjorde at den ikke kom for langt ud i kinderne, men forblev på tungen, med lette blomsternoter, som passede virkelig godt til aftenens første ret. På tallerkenen får vi ceviche af kammusling, puffede ris, stegt panko, ceviche-sauce og korianderkarse. En virkelig dejlig ret med fine teksturer og med en sammenhæng som gjorde at man blev lidt trist da der ikke var mere på tallerkenen. Kammuslingen havde en vidunderlig konsistens, specielt med den sprøde panko og de puffede ris, for ikke at glemme den skønne ceviche-sauce der lå i bunden af tallerkenen, som man desværre ikke kunne få resterne med op af, da vi spiste med pinde hele aftenen, men det var nu helt okay.

Kammusling


Aftenens forbier

   Efter en fremragende start med kammuslingen, blev vi virkelig forvirrede og nærmest nervøse ved den næste ret. Det var pocheret havtaske med yuzo-skum, soba nudler, baby gulerødder, stegt spidskål og soya dashi beurre blanc. Det virkede meget malplaceret og mindede mere om en rest fra personale-maden, end en ret der skulle have været sendt ind i restauranten. Havtasken var flot tilberedt, og smagte dejligt, men der udover var det en meget stor, tung og ligegyldig ret, hvor vi kun spiste havtasken op, inden vi prioriterede at lade restenerne gå ud igen, da vi håbede at vi kunne bruge vores maveplads på bedre ting senere på aftenen, hvilket vi heldigvis gjorde klogt i.


Havtaske


Tilbage på sporet
 
 Efter denne mærkværdige ret, var vi som nævnt meget spændte på aftenens videre forløb, for hvilken af de to retter ville være anslagsgivende for aftenen, men det vidste sig at det heldigvis var ret nummer et. Vi skulle nu bevæge os væk fra fisk og skaldyr, og over i fjerkræet, hvor vi fik serveret stegt andebryst med mini aubergine, blomme miso, syltede blommer og crudité af blegselleri. Dejlig mellemret som havde mange bløde konsistenser, og en god variation af smage med et stykke smuk stegt andebryst som omdrejningspunkt. Blommerne var gode og varierede med god mængde syre i de syltede og fin sødme i misoen. Vinen dertil var intet mindre en fremragende, og trods det sjove match, fungerede det virkelig godt. Der var tale om en riesling halbtrocken, fra Franken, 1998, som havde fået tilpas meget sødme og nærmest råd i næsen, så man skulle tro at det var en sauterne/icewein, men det gik virkelig godt til blommerne og den rosastegte and. Et match jeg sent vil glemme og med den ret i sin helhed, kom vi for alvor tilbage på sporet, og det var tydeligt at ret nummer to var en enlig svale.

Andebryst



Kobekødet jeg aldrig glemmer

   Vi havde jo sagt ja tak til at udvide menuen, med kobekødet og det skulle vi nu forkæles med. Næste ret bestod nemlig af rosastegt mørbrad og culotte fra kobekvæget, som nærmest smeltede på tungen, samtidig med at det havde en helt forrygende smag, så det var en klog beslutning af lade sig overtale af sine fristelser. Kødet var ledsaget af stegte svampe fra norden og japan, en meget fed, men lækker, trøffelsauce, samt en silkeblød og luftig pastinakpuré. Det var bestemt ikke en stor hovedret, men nu hvor vi skulle have 6 retter, så var det så absolut rigeligt, og det smagte virkelig lækkert. Vi fik serveret en god fyldig Barbera d´alba, 2012, fra Piemonte, som havde gode noter af modne solbær, brombær og passede rigtig godt til det kraftige kød.

Kobemørbrad og culotte


Kobemørbrad og culotte


Sushi

Derefter var nu nået til klassikeren over dem alle, når vi taler om asiatisk køkken, nemlig sushi, som de har fint styr på, på Umami. Vi fik seks stykker hver, og efter en snak med en af de kyndige tjenere, om hvor vidt sushi skal serveres før eller efter hovedretten, fik vi smagt på dem. Snakken gik på, at mange danskere serverer det til forret, da det er fisk og dermed forret, men som tjeneren også hævdede, så er en stor del af et stykke traditionelt sushi nemlig ris, som mætter noget så gevaldigt, så efter den lidt lette hovedret, kom mæthedsfornemmelsen for alvor frem efter sushiserveringen. Stykkerne bestod af blandt andet rejer, tun, havtaske, laks og til slut fik vi serveret noget jeg aldrig har fået før, men som passer fantastisk til stedets fransk/asiatiske fusion. Der var en tatar af kobekød på ris, hvilket fungerede formidabelt! Nu skal det så også siges at jeg er særligt glad for tatar, så det stykke var som designet til mig, og jeg nød det i fulde drag. Til sushien blev der servet en meget kold sake, som var et godt og naturligt valg, som passede fint til de kraftige og velsmagende stykker fisk. Min medspiser var som tidligere nævnt i en situation hvor hun ikke måtte indtage råt kød, så derfor var der to stykker til mig, hvilket jeg var glad for, men som restaurant kunne man godt tænke over hvad man serverer for gravide, nu hvor vi havde nævnt det ved flere lejligheder. Her kunne de have scoret sig ekstra point, men det gjorde de desværre ikke.

Sushi med hjemmelavet vasabipuré og syltet ingefær


Afslutningen
Efter sushien var vi nu klar til aftenens sidste servering som bestod af en dessert bestående af marinerede jordbær, meget blød basilikumsorbet, blød marengs, sprød hvid cokolade og tapiokakerner kogt til grød. En lidt flad afslutning, hvor det egentlig kun bar sorbeten der printede sig ind på min nethinde, da de andre elementer var for svage og slet ikke kunne følge med smagen på den. Sorbeten var dog ret blød og forvandt meget hurtigt ned imellem jordbærrene. Vi fik serveret en sød moscato d´asti, 2014 som var til den søde side, hvilket jeg ikke helt forstår, nu hvor desserten i sig selv var ret sød og parfumeret, men et udmærket glas til desserten. Vi måtte melde pas til kaffe eller the, da vi nu var meget mætte, og det blev derfor vores sidste servering.

Jordbær og basilikum


Vi kunne efterfølgende konkludere at vi havde fået 6 meget forskellige retter, hvoraf der havde været flere rigtig gode indslag undervejs, med 1.servering som den absolutte vinder i form af kammuslingen, men også kobekødet fortjener er stjerne i sig selv. Dog står jeg stadig fuldstændig uforstående for ret nummer 2, hvor jeg føler at der mangler en begrundelse af deres valg, som eksempelvis at det var asiatisk bondemad, eller lignende, men det bliver jeg nok aldrig klog på. Desserten var heller ikke oppe i det øverste leje på skalaen, men alt i alt, var det et dejligt møde med Umami.
Vi spiste med pinde hele aftenen, hvilket fungerede helt fint, og var en fed gimmick, dog fik vi en ske til desserten, men jeg ville nu gerne have haft skiftet mine pinde ud imellem retterne, men det kan godt skyldes min gammeldags opfattelse af hygiejne, smagsforstyrrelser, osv.
Regningen lød på 2.850 kr. hvilket var til den dyre side, hvis man tænker på at vi fik: to seks retters menuer inkl. Kobekød, 1 vinmenu, 1 juice, 1 rosenvand og kildevand til os begge, men den gode service retter lidt op på det, da den var ganske kompetent, hos størstedelen af tjenerne. Vi følte os godt tilpas, og følte os velkomne hele aftenen, men personligt ville jeg gerne have haft hørt lidt flere historier om vinene, men jeg må spørge dem lidt mere ind til dem en anden gang.

Vurdering

3,5/6,0